Fermierii care au avut culturile calamitate beneficiază de anularea impozitului agricol. În acest sens, solicitanţii trebuie să depună documentele doveditoare.
Fiscul reaminteşte agricultorilor, ale căror producţii au fost calamitate în trecut, că a fost emis un ordin privind anularea impozitului pe venitul din activităţi agricole. Potrivit legii, pentru a beneficia de scutire, fermierii trebuie să îndeplinească următoarele condiţii: impozitul să fi fost stabilit pe baza normelor de venit, producţia nu era asigurată şi a fost afectată în proporţie de cel 30 la sută.
“Gradul de calamitate se dovedeşte cu procesele-verbale de constatare a pagubelor produse, întocmite, după caz, de către comitetele judeţene pentru situaţii de urgenţă şi/sau de către comitetele locale pentru situaţii de urgenţă şi/sau de către comisiile locale alcătuite din specialişti pentru evaluarea pagubelor produse în urma fenomenelor hidrometeorologice periculoase, constituite potrivit legii. După primirea cererii de anulare a impozitului pe venitul din activităţi agricole şi a obligaţiilor fiscale accesorii aferente acestuia, organul fiscal competent procedează la verificarea acesteia. În cazul în care organul fiscal competent constată că procesul-verbal de constatare a pagubelor produse nu conţine toate elementele necesare determinării gradului de calamitate potrivit articolului 1, acesta solicită informaţii suplimentare de la organul emitent al procesului-verbal şi/sau de la contribuabil. Ori de câte ori este necesar, organul fiscal competent poate solicita informaţii şi de la alte autorităţi publice sau de la societăţile emitente ale poliţelor de asigurare”, se precizează în Ordinul 197/2015 privind Procedura de anulare a impozitului pe venitul din activităţi agricole.
Reglementarea fiscală a fost făcută deoarece, aproape în fiecare an, fermierii au avut de suferit din cauza vremii care le calamitează culturile. Şi, chiar dacă au înregistrat pierderi economice importante, Codul Fiscal nu i-a iertat pe micii producători agricoli năpăstuiţi de soartă. Ei au fost obligaţi să declare şi să plătească impozitul de 16 la sută calculat pe baza normelor de venit.